JE BALENIE DO VOSKOVÝCH OBALOV NAOZAJ TAKÉ VÝHODNÉ? POSÚĎTE SAMI!
Určite ste už aj vy zachytili tento praktický spôsob balenia potravín do obalov zo včelieho vosku. Je to ale naozaj také efektívne ako sa vraví?
Za nás určite áno! A práve preto sme sa rozhodli, že chceme tento spôsob podporiť aj my. Na našom e-shope www.hyggestyl.sk teraz nájdete voskové obrúsky a vaky od firmy Včelobal, ktorí sú tvorcami týchto skvelých a nápomocných obalov.
Poďme sa ale bližšie pozrieť na to, čo je na nich vlastne také skvelé? Predovšetkým, ak ide o balenie potravín, naozaj nikdy nesklamú. Ich jedinou a najpodstatnejšou úlohou je aby udržali potraviny čerstvé. Takýto obal alebo vrecúško vie spoľahlivo zabezpečiť aby potraviny vydržali čerstvé až o ďalšie 3 dni! Nie je to skvelé? To znamená, že keď si kúpite čerstvý a chrumkavý chlebík, stačí ak ho zabalíte do Včelobalu a na druhý, tretí aj štvrtý deň bude stále rovnako čerstvý. Ako je to možné? Kombinácia 100% bavlny a prírodných surovín umožňuje obalom dýchať a to je dôvod prečo potraviny ostávajú dlhšie čerstvé. Jeho zloženie je 100% prírodné.
Skladá sa zo zmesi vosku od slovenských včelárov, bio kokosového a repkového oleja, borovicovej živice a 100% BIO bavlny. Všetky zložky sú zdravotne neškodné a spĺňajú najprísnejšie kritéria pre dojčenské výrobky. Pred použitím Včelobalu je vhodné ho „aktivovať“ a to tak, že pomocou tepla rúk obrúsok nahrejete, niekoľkokrát vystriete a pokrčíte. Takto zabezpečíte vhodnú priľnavosť Včelobalu k potravine. Dokonale obalená potravina vydrží dlhšie čerstvá.
Poďme sa už ale bližšie pozrieť na využitie Včelobalu:
- Skvelo využiteľný je ak ide o balenie menšej desiaty napríklad pre detičky do školy, alebo občerstvenie do práce. Skvele a jednoducho do nich zabalíte obložené chlebíky, rožteky, oriešky ale aj kúsky ovocia a zeleniny, ktoré sú dôležitým každodenným zdrojom živín.
- Nesklame však ani ak si potrebujete zabaliť už poriadnu porciu na posilnenie pri celodenných alebo viacdňových výletoch na hory, skaly alebo splav rieky. Do Včelobalov alebo Včelovakov bez problémov zabalíte aj viac kusov rožkov, bochník chleba s rízkom či väčšie kusy zeleniny a ovocia.
- Nepohrdnete ním ani v domácnosti pri balení celého kusu chleba a väčšieho množstva pečiva, ktoré by ste radi zachovali čo najdlhšie v takom stave v akom ste ho kúpili – v čerstvom. Ďalej ho môžete použiť na balenie odkrojených kusov zeleniny a ovocia. Vezmite si napríklad také avokádo. Keď ho rozkrojíte, do hodiny je už celé tmavé. Ale ak ho zabalíte do Včelobalu čo najskôr po odkrojení, nestmavne vám. Tak isto môžete postupovať aj pri ostatných druhoch ovocia a zeleniny.
- Ak sa vo vašej domácnosti povaľujú nevyužité krabičky, nádobky alebo hrnce z dôvodu chýbajúceho uzáveru alebo pokrievky, opäť viete skvelo využiť Včelobal, pretože si ho viete vytvarovať na veľkosť uzáveru aký práve potrebujete.
Ak máme hovoriť o ďalších skvelých vlastnostiach Včelobalov, nesmieme zabudnúť spomenúť hlavnú výhodu používania týchto voskových obalov a tou je ekológia. Tento spôsob balenia je nesmierne ekologický. Len si skúste predstaviť, koľko papierových obrúskov, sáčkov a plastových fólií miniete za rok pri každodennom balení? Nespočetne veľa, pravda? Práve tým vzniká čoraz viac odpadu na našej planéte a v podstate úplne zbytočne. Len zabalíte kúsok pečiva a obal vyhodíte, pretože na ďalšie použitie už nie je vhodný.
So Včelobalom je to ale celkom inak. Jeden takýto voskový obal má životnosť až 1 rok. Môžete ho používať opakovane a každodenne. Stačí ak po použití vytrasiete omrvinky a umyjete vo vlažnej vode, vystretý necháte vyschnúť a obal je pripravený na ďalšie použitie. Ak máte pocit, že umytie vodou nestačí, môžete použiť aj BIO čistiaci prostriedok na riad a umyť obal s jemnou hubkou. Potom už pokračujete rovnako, obal necháte vyschnúť a môžete použiť znova.
ALE! Životnosť včelobalu po roku nekončí úplne. Stále je tu možnosť ako obal používať dlhšie – rok až 2 roky! Postará sa o to Včelopravár. Čo to je? Včelopravár je vlastne včelí vosk, ktorý slúži na opravu opotrebovaného obalu. Pomocou Včelopraváru, žehličky a papiera na pečenie si môžete váš Včelobal jednoducho opraviť.
Ak je už Včelobal príliš opotrebovaný a nezachráni ho už ani prevoskovanie, na rad prichádza jeho ďalšia skvelá vlastnosť – recyklácia. Obal pokrájaný na pásiky môžete využiť pri podpaľovaní ohňa pri kempovaní alebo doma v krbe. Taktiež môžete obal ľahko skompostovať, keďže ide o prírodné zložky, v komposte sa prirodzene rozloží. Takže znova, žiaden odpad!
Na čo treba dávať pri používaní pozor?
Keďže včelí vosk je horľavá látka, nemôžeme ho vystavovať priamemu styku s ohňom a veľkým teplom – to znamená, že nie je vhodný na zohrievanie v trúbe a v mikrovlnke alebo umývanie teplou/horúcou vodou a v umývačke riadu. Nie je vhodný ani na balenie teplých jedál/potravín. Taktiež sa vyhnite baleniu surového mäsa a plesňových syrov.
Niekomu môže prísť Včelobal zbytočne predražený v porovnaní s obyčajnými papierovými obrúskami a plastovými sáčkami, ktorých si kúpite omnoho viac za tú istú cenu ale ak si uvedomíme všetky jeho výhody ktoré boli opísané (všestrannosť, opakované použitie, ľahká starostlivosť, recyklácia,..) rozhodne sa to oplatí. V dnešnej dobe je veľmi dôležité starať sa nie len o seba samých ale aj o naše okolie. Ak takýmto spôsobom pomôžeme našej planéte čo i len o malý kúsok, neoplatí sa to?
A samozrejme treba aj spomenúť že Včelobal môže slúžiť aj ako skvelý darček! Vďaka svojimi krásnymi a tématickými dizajnami, môže potešiť kohokoľvek z vašich blízkych. Na svoje si prídu milovníci zvieratiek, prírody, hôr, architektúry, slovenského folklóru a mnoho ďalších. Aký skvelý a využiteľný darček!
Pozrite sa bližšie na konkrétne tipy, veľkosti a dizajny Včelobalov na našej stránke – https://hyggestyl.sk/kategoria-produktu/vcelobal/